· 

Niks doen mag

Met twee voeten op de grond sta ik boven aan de trap en pak ik mijn spullen om te douchen. 'Ik heb eigenlijk helemaal niet zo veel gedaan vandaag, zegt een stem in mij, en dat is eigenlijk helemaal niet zo erg.' Lachend loop ik van de trap en tevreden sta ik onder een welverdiende aardende en zuiverende douche.

 

Want onbewust was het mijn doel vandaag: even helemaal niks. Niks nuttigs althans. Laat uit bed, een heerlijke serie kijken, lekker lang kletsen met een vriendin en daarna ook nog eens gewoon letterlijk niks doen. Gewoon omdat ik even niet wil.

Steeds ben ik in strijd en ook vandaag breekt de twijfel aan. Moet ik af en toe even door zetten? Gewoon die klus, net als mijn schuurtje, aangaan. Meer invulling aan mijn leven geven, want dat is iets wat ik ook erg graag wil.

Of toegeven aan het stemmetje dat steeds zegt dat ze eigenlijk even niks wil?

Het doen en verzinnen van taken, klusjes en plannen lijkt steeds zo'n opgave en dus ben ik nieuwsgierig geworden naar het niks.

Want doe ik dat wel eigenlijk zo vaak? 
Er zijn dagen dat ik ontevreden ben omdat er zo lijkt het niks uit mijn handen komt en dat vind ik niet goed genoeg. Ik mis de invulling in mijn leven, maar toch blijft t stemmetje roepen en herhalen dat ze behoefte heeft aan niks en tijd.

 

Ik vergeet wel eens hoe vermoeiend de lijdensweg van mijn dwangmatige brein is geweest, welke klussen ik allemaal wel oppak en vooral hoe niet bevredigend en onrustgevend het werkt om steeds maar allerlei plannen te willen maken en iets te moeten van mijn brein. 

En dus besluit ik het vanavond aan te gaan en echt even niets te doen. Nee, zelfs een keer niet hoeven slagen in het niks door bijvoorbeeld goed te adem halen en te mediteren. Ik hoef gewoon echt even niks. Geen plan, niks goeds doen, geen klus, geen goede ontspanning, gewoon even zijn. En dat is fijn!!

Ik voel hoeveel behoefte ik hieraan had in mijn lijf, want het ontspant mij en ik krijg er zin van, zin in meer van dat geniks, want daar komt eigenlijk ook altijd wel weer een mooi plan van.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marlies (dinsdag, 01 augustus 2023 15:01)

    Ha Iris, wat mooooooi!! En zoo herkenbaar. Ik glimlach erom. Want met jezelf toestaan even niks te doen, heb je de hele wereld weer een beetje zachter gemaakt. En dat hebben we allemaal nodig. Liefs voor jou! En leve het leven waarin ook niksen heerlijk mag =)