· 

Leren Ontspannen

Ineens kan ik het: helemaal ontspannen. En dat is heerlijk en fijn. Ik vraag me af hoe het toch kan dat ik het ene moment zoveel moeite heb met loslaten en het andere moment ik ineens zorgeloos in het hier en nu verkeer.

Waarom is ontspannen soms zo moeilijk?

 

SoChicken vertelt bij tips tegen stress, hoe spannend we het soms vinden om echt helemaal te ontspannen. Bij meditatie kunnen we met de ademhaling proberen alle spanning langzaam helemaal los te laten. 'Maar vaak hebben we de neiging ons vast te houden aan een verkramping waarin we dit niet doen, aldus Jelle Hermus.

Nou dat merk ik de laatste tijd dus best vaak.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een poosje geleden na een stressvolle dag me in bed heel bewust probeerde te ontspannen door het denken aan leuke en aangename dingen. Deze veilige en liefdevolle gedachtes riepen zelfs een accuut gevoel van angst in mijn lichaam op. Net of het niet meer veilig was om veilig te zijn.

Dagelijks merk ik dit ook als ik mediteer. Mijn hoofd wil de dingen waarover ik me zorgen maak, graag vasthouden.

Soms zoek ik zelfs graag nieuwe zorgen op, om maar in enige staat van verkramping te kunnen blijven functioneren. Ik ben er aan gewend en vreemd genoeg voelt het hebben van zo'n spanning enigzins aangenaam.

Totdat ik eindelijk weer een momentje tegenkom waarop ik helemaal ontspannen ben, dan snap ik niet wat er zo prettig is aan de staat van verkampte energie. En dan wil ik niks liever dan leren heel vaak weer heel ontspannen te zijn. Maar dat is dus helemaal niet zo gemakkelijk en vergt veel oefening van mijn systeem.

Maar dat is het waard.

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0