· 

5 minuten

Vijf minuten helemaal niks. Niet schrijven, niet muziek luisteren, niet op mijn telefoon kijken. Geen boek lezen en nee ook geen kop thee of iets te eten. Gewoon even vijf minuten helemaal niks.

Je zou denken dat dit niet zo moeilijk is, niet te veel gevraagd. En je zou zeggen dat ik dat wel vaker doe, vijf minuten niks.

Toch is niets minder waar. Althans, ik doe het eigenlijk nooit vijf minuten bewust. Behalve als ik mediteer, maar dan doe ik ook iets, aldus Jan Geurtz.

Meestal grijp ik wel naar iets, al is het het loze checken van berichtjes op de telefoon.

 

De bedoeling van deze oefening is wel een beetje mindfullness achtig vind ik zelf. Even niets doen en alle gedachtes, ongemakken, neigingen voorbij te laten komen en zo te laten zijn zoals ze zijn. Je leert jezelf er van kennen, je komt makkelijker bij de diepere verbinding in jezelf. Er is zo ruimte voor het ontdekken van patronen en van liefde in jezelf.

 

En daar ga ik dan. De eerste minuten zie ik alle neigingen voorbij komen om iets te gaan doen, iets vast te pakken, iets te controleren. Ik bemerk mijn ademhaling, allerlei oordelen, maar eigenlijk ook heel veel rust. Want ik denk nogal eens alle tijd te moeten vullen en dat hoeft dus geen eens. Weer wat geleerd. Ik ga het vaker inlassen, de vijf minuten echte pauze en tijd voor mij. Want daar kan best wel iets moois in zijn.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0