· 

Niks doen

Waardevol zijn en niks doen, zijn termen die je niet snel aan elkaar zult koppelen. Ik lees een artikel die gaat over de waardering die in onze maatschappij geldt voor zinvol bezig zijn. Hard werken, veel dingen doen, het zijn tekens dat je goed bezig bent. Want je moet ergens mee bezig zijn.

Ook ik heb daar last van. Het gevoel nuttig bezig te moeten zijn. Eerst iets doen en dan kan of mag ik ontspannen, genieten van een glas wijn.

Zo zonder baan is het soms dubbel zo hard zoeken naar de nuttigheid van mijn bestaan. Ik doe mijn best de dagen zo zinvol mogelijk bezig te zijn. Een wandeling, een kaart voor iemand maken, een blog schrijven. Dan is mijn dag geslaagd.

Dikwijls kamp ik met een onzeker, iets wat minderwaardig gevoel als het gaat om dit 'bezig heids, waardevol -zijn principe'. Want ja, hoe ik het ook went of keer en hoe hard ik ook mijn best doe, ik zou me denk ik toch waardevoller voelen wanneer ik een zinvolle dagbesteding zou hebben.

 

Toch schijnen we er volgens dit artikel helemaal niet voor te zijn gemaakt. Voor al dat drukke bezig zijn. Onze voorouders schijnen zelfs met het jagen en verzamelen een redelijk ontspannen bestaan te hebben geleid. En ze deden niet veel meer dan eten zoeken en er zijn voor elkaar.

Toch lijkt in onze maatschappij rust nemen en pauzes alleen gevalideerd als het gaat onder het mom van een retraite, aldus de schrijfster van dit artikel. Gewoon niks doen, even op de bank liggen, is er eigenlijk niet zo gemakkelijk bij.Toch blijkt rust nemen nuttig voor het komen waar we willen komen. 

Dat lezende doet me denken aan de fase waarin het niks- doen me makkelijker is afgegaan. Moeiteloos kon ik een paar uurtjes voor me uitstaren en meestal kwamen daar de beste creatieve neigingen weg. Tegenwoordig vind ik niks doen iets lastiger en probeer ik meer de controle te houden en vooral nuttige uurtjes te maken.Iets wat volgens dit artikel en mijn eerdere ervaring dus eigenlijk helemaal niet hoeft of beter is. En iets wat je volgens de schrijfster van dit artikel ook echt niet meer waardevol maakt. Want

'Je hoeft niets te doen om waardevol te zijn,' besluit zij haar artikel

En met een zucht zak ik weg in mijn stoel, blijf ik nog even zitten, niks doen, gewoon een beetje waardevol zijn;-)

Reactie schrijven

Commentaren: 0