· 

Goed doen

Over negatieve gedachtepatronen

Mijn hulpverleners bleven de afgelopen weken maar zeggen dat ik zo streng voor mezelf ben. En daar was ik het dan niet mee eens. Het viel wel mee en bovendien was het iets van de verleden tijd. Ik vind het niet fijn om te horen dat iets wat ik eens 'verkeerd' deed, weer aan het doen ben. Want zo voelt het voor mij. Je moet niet streng zijn voor jezelf. Je moet mild zijn van binnen en dus doe ik het verkeerd met al mijn strengheid en dat vind ik niet fijn. Want ik wil graag goed doen, zoals menig mens om me heen.

 

Nu ik weer wat meer mediteer, krijg ik weer meer zicht op mijn ( negatieve) gedachtepatronen en ik zie nu pas hoe gelijk ze hebben gehad. Ik moet goed in mijn lijf zitten, de angst de baas zijn, keuzes maken gebaseerd op mijn gevoel. Ik moet goed luisteren naar de stem van binnen, mijn dagen goed met activiteiten afwisselen. Ik moet positief denken, niet te veel met de dingen in mijn hoofd bezig zijn. Ik moet meteen mijn grenzen aangeven op tijd om hulp vragen en een beetje tevreden zijn. Ik moet nu ik mediteer vooral goed ademen en de dingen accepteren zoals ze zijn. Ik moet kunnen loslaten. En je raad het al, dat lukt dus allemaal niet in één keer en dan ben ik weer niet vrij.

Kortom, de lijst is oneindig als het gaat om wat ik allemaal op een dag van mezelf goed moet doen of kunnen. Het is vrijwel onmogelijk om te slagen en het ergste is dat ik het al had moeten kunnen omdat ik het weet of op een dag heb gekund.

Een gekke regel die nog ergens zit in een stukje hoofd.

Als ik het van een afstandje bekijk, moet ik er wel om lachen. Want het is niet zo gek dat je van al dat gemoet en geforceer vast komt te zitten in je lijf. Het antwoord op al mijn vragen lijkt ineens ook niet meer zo ingewikkeld.

De boel flink laten stromen, alles er maar gewoon laten zijn. Lekker af en toe vasthouden, negatief denken, verkeerde keuzes maken en dat gewoon goed vinden aan mij. 

Ik ga deze week helemaal niks goed hoeven doen, dat scheelt een hoop zorgjes in dat brein.

Oja en dan ook als het niet stroomt, niet boos maar mild met mezelf zijn. En als dat mild zijn dan weer niet lukt, toch nog houden van mij;-)

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Henk (donderdag, 03 september 2020 16:05)

  Begin met een beetje van jezelf te houden terwijl je in die spiegel kijkt, zonder met je rug er naar toe te staan zoals op tekeningetje

 • #2

  Iris Bankje (donderdag, 03 september 2020 16:58)

  Mijn achterkant is ook heel mooi, henk ;-)

 • #3

  Cor hogenbooml (zaterdag, 23 januari 2021 16:44)

  Leuk geschreven
  Ik herken alles
  Wandel veel
  Ook met
  Christian
  Groetjes

 • #4

  Iris Bankje (zondag, 24 januari 2021 18:32)

  Wat leuk cor, bedankt voor je commentaar!
  groetjes iris