· 

Net kerst

Een beetje een rottig gevoel. Het steeds dwars zitten van iets. Het blijft maar draaien en trekken en hangen. Alsof ik iets mee zeul als ik loop. Plots herinner ik me iets.

 

De dagen voor kerst zijn ook dikwijls zo geweest. Bomvol konden ze zitten met dit trek en duw werk om me heen.  

Natuurlijk niet alle jaren, er waren ook feestelijke bij. Maar toch kenmerkt deze emotie zich het meest door dit jaarlijkse feest.

Misschien is het dat ik kerst zo tekenend vind voor de verplichting ergens heen te gaan. Een plek waar je liever niet wilt zijn. Soms omdat je eigenlijk niet meer van deze mensen houdt, maar dikwijls omdat je gewoon liever ergens anders bent of graag alleen wilt zijn.

Nou heb ik gelukkig niet meer het probleem dat ik ergens zou moeten zijn en durf ik lang en breed op die dagen te kiezen voor mij. Toch liggen die herinneringen vers in het geheugen van mij. 

Hoe ga je dat zeggen? Wanneer kies ik voor mij? Is het echt zo erg? Zal het dan echt niet even gezellig zijn? En vooral wat doen ze of wat zeggen ze als ik nee zeg?

Waarop ik me dagen later na een lang gevecht met lood in de schoenen of een knoop in de maag toch maar ga, naar dat ene feest. Omdat ik me niet durfde over te geven aan die nee. Of vol opluchting toch maar op de bank ben geploft, omdat ik mezelf vrij geven mocht.

 

Toch lijkt er vandaag, net als andere jaren zo'n kerstdiner te vreten aan mij. Een kerstdiner waar ik niet pas, waar iedereen blij en vrij en licht wil zijn. Maar ik het niet ben of eerlijk gezegd heb ik meestal een vrij ander idee van hoe je het leven licht kunt laten zijn.

 

Net als het kerstdiner lijk ik niet te willen overgeven aan het gevoel ergens gewoon niet te willen zijn. Hoeveel mooie dingen ik ook zie en hoe goed iets ook is bedoeld of lijkt. Alsof ik dagen smoesjes verzin zoals die dagen voor kerst waarom ik toch naar dat diner moet gaan. Waarom het toch wel gezellig of goed kan zijn. Terwijl mijn eerste gevoel al nee is geweest en mijn hele lichaam tegen beweegt.

 

Ik moet er nog even achter komen wat het precies is waar ik mij niet aan overgeef. Soms kan het domweg een gelukkig gevoel van liefde zijn of blijken dat ik t hele kerstdrama van iemand heb opgepikt om mij heen.

 

Want kerst is het dit jaar in elk geval niet,dat hangt aan mijn lijf. Dus dat valt alvast gelukkig mee.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0