· 

Herinneringen

Heerlijk vind ik dat, herinneringen. Van die momenten die je soms je hele leven nog herbeleeft. Van die dagen, die momenten die je in je hart of je hoofd hebt gestopt en er niet meer uit gaan. Op positieve wijze dan. Je lichaam heeft de geuren en de kleuren opgeslagen. Waardoor je ook jaren later nog steeds de pret of het genot van zo'n herinnering beleeft.

 

Van die gevoelens die binnenkomen in je hart en waarop je dat ene moment zo weer beleeft. Daar waar ik met een gedachte en woord ineens weer op de roltrappen van het metrostation in Stockholm sta. Gewoon nog een keer dat weidse gevoel beleven van dromen en mogelijkheden, op die eerste tree naar boven gaan.

 

 

En werkelijk waar genieten is het als daar even die simpele honeypops op de lopende band in de supermarkt voor mij liggen. Ze staren me aan en ik denk met een lach aan dat ik dat elke morgen in zweden at. Als ze nu een keer op mijn tong liggen, dan proef ik dat.

Zo brengt ook het pakje witte thee me mee terug naar een andere werkelijkheid, die waar ik veel met vriendinnen deed. Naar momenten van thee en geklets en het uitproberen van de nieuwe dingen die het leven te bieden heeft.

 Geuren zijn ook zo van die dingen, die in je geheugen blijven hangen. Ze smelten je terug naar dat ene moment, dat zo heerlijk was.

Vandaag geniet ik van die ene shampoo die ik in Portugal ook gebruikte, Waardoor er weer een minuutje in gedachten van dat heerlijke Portugese water stroomt uit de douchekraan. En ik weer even in die fantastische badkamer sta met aardetegels op de muren. Nagenieten van een dag vol avontuur en de zon op mijn huid.

 

 

En hoe gek t ook mag klinken, zelfs niet al te lekkere geuren zo op t eerste gezicht, maken me soms blij. Zo krijg ik altijd een gevoel van warmte bij de geur die lijkt op olie, omdat deze me doet denken aan de olieraffinaderij op Curcao. En als de zon daarbij schijnt, dan maakt dat mijn feestje compleet. En ik denk aan de vroege ochtenden net na zonsopkomst, in de auto, waar deze geur zich over het eiland verspreid. Rijen met auto's want iedereen moet werken, maar ik ben lekker vrij.

En er zijn van die geuren van eten, waardoor ik weer even in het huis van mijn opa en oma sta. Waarop ik weet dat ik net omasoep heb gegeten of dat nog krijgen ga. En waar mijn opa grapjes gaat maken of met een harken been door de kamer stapt, zodat wij weer gaan lachen en vragen om nog meer patat.

 

Herinneringen die een lust voor het oog zijn, de mond, de neus of het hart.

Reactie schrijven

Commentaren: 0