· 

5 minuten

Op het stoepje voor mijn huis, geniet ik van de zon. Maar ik ben er met mijn aandacht niet bij. Er heeft zich teveel afgespeeld in deze week. Dan komt de buurvrouw even naast me zitten, ze wil me graag wat laten zien. En dan zijn we even stil. Ik weet niet wat ik moet zeggen en dat hoeft dus blijkbaar ook niet. Ik vertel haar dan kort en wat nonchalant waar ik die week mee worstel en zij blijft daarbij even stil. Ik voel haar aanwezigheid en dat is lang geleden voor mij. Dat iemand er echt is geweest. Dat ik iemand naast me op de aarde heb gevoeld. En ik krijg er een tip gratis bij.

5 minuten even aandacht voor mij.

 

5 minuten van je tijd en aandacht, dat lijkt heel weinig, maar ze betekenen de wereld voor mij.

Ik kan nogal lang van stof zijn en heb lang gedacht dat ik uren van je tijd nodig had. Uren waarin we konden praten, jij me kon troosten en we samen konden zijn. 

Ik zal niet zeggen dat ik niet nog steeds verlang naar een goed gesprek van uren met een glas wijn. Een wereld waarin we dagen met elkaar kunnen zijn. Maar ineens zijn 5 minuten steeds ook al heel fijn en een klein cadeautje voor mij.

 

Want af en toe zijn we een hele middag samen en heb ik toch het idee dat ik je niet heb ontmoet. En soms zit ik wel uren te praten maar heb ik toch het gevoel dat ik niks heb gezegd. Omdat ik niet durfde te zeggen wat ik zeggen wilde of jij was er met je aandacht niet bij. Jij wilde je verstoppen of ik kon er niet zijn. We kwamen niet echt tot elkaar, we wilden of konden niet echt bij elkaar zijn. Door de hectiek in je hoofd, door de angst in mijn buik. Alsof we maar niet bij elkaar konden komen.

 

Even naast me zitten als ik terug kom van dat moeilijke gesprek. Heel even echt zien wie ik ben. Wachten op het antwoord dat even duurt bij mij.  Dat je hebt gekeken zonder iets te zeggen, dat je gewoon even stil bent geweest met mij. Dat je even de tijd hebt genomen, echt de tijd. Zodat we even samen waren, al was het maar een kleine tijd.

 

En daarom ben ik blij, met al die 5 minuten, die natuurlijk nog veel te weinig zijn, maar veel meer betekenen dan al die uren zonder jouw echte jou er bij. Zonder echte tijd voor mij.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0