· 

Een andere kant

Iedereen kent het wel toch?

die vriend of die vriendin, kennis waarmee je wat uit elkaar groeit. waar je geen ruzie mee hebt, maar de gevoelens gewoon niet meer zijn zoals voorheen.  Je doet allebei andere dingen in het leven. Het klopt niet meer, het past niet meer, jullie tijd is voorbij. En dan komt de tijd dat je dat moet zeggen. hoe laf ook, ik ben vast niet de enige die dan wel eens aan verwateren denkt. toch dwingt het leven me nu tot andere beslissingen, namelijk rechtuit eerlijk zijn.

 

Vandaag wil ik niet afspreken, dat voel ik meteen. Met deze vriend draai ik daar al een poosje om heen. Omdat ik het lastig vind om afscheid te nemen, omdat ik de ander geen pijn wil doen. En ook omdat ik iets zo graag wilde laten zijn. Het liefst hou ik mijzelf daarom ook nog een poosje voor de gek. Ondanks dat mijn hart iets heel duidelijk zegt. Ik bedenk van alles waarom het wel zo kan zijn in de hoop dat er na een poosje toch een ander gevoel komt drijven uit mijn lijf. 

 

Met alles wat ik heb meegemaakt en de ontwikkelingen daarbij heb ik dat de laatste jaren tamelijk vaak meegemaakt. Afscheid nemen van de mensen om me heen. Ik ben namelijk vooral zelf niet meer de persoon van voorheen. En daarmee wil het nog wel eens gebeuren dat we beiden een andere kant op moeten gaan.

De stap nemen, blijft elke keer een lastig ding. De keuze maken, erachter durven staan. Eerlijk naar mezelf zijn en het moeilijkste dat aan de ander bekennen. Ik hou van eerlijkheid, maar ik draai er in deze situatie ook graag nog een rondje om heen.

Soms lijkt het me ook fijn dat 'het laten verwateren' zijn werk doet, dat er geen confrontatie met de waarheid hoeft te zijn. Maar de laatste maanden lukt dat dus niet. Mijn wens om eerlijk te zijn en me uit te spreken, kaatst harder dan de verwaterwens uit het universum terug. Alle contacten drijven dan ook gewoon naar me terug, net zo lang tot ik het zeg. 

Als ik naar mijn hart wil leven, moet ik leren eerlijk te zijn.

 

De ander los te laten, jezelf en de ander te gunnen je eigen weg te gaan. Dat vind ik een mooi idee en zo is het nou eenmaal ook in het leven. Je kunt niet altijd blijven zitten in de zelfde trein.

En ik moet zeggen, hoe lastig ook, dat is eigenlijk heel fijn. Al die keren dat je niet durft te zeggen wat je eigenlijk voelt, het toch nog even goed met elkaar bedoeld, het gaat aan je vreten en het verwateren werkt zeker niet altijd goed en bevredigend voor geen van de twee. Hij of zij was toch lange tijd een goede vriend of vriendin en dat bewijs je niet door elkaar niet de waarheid te zeggen.

 

En daarom raap ik deze keer opnieuw mijn moed bij elkaar. En laat ik deze vriend nu ook maar weten dat ik een andere kant op moet gaan en dat hij niks verkeerd heeft gedaan.

 

Wat is het toch een mooie ervaring, te merken dat mensen dan helemaal niet boos op je zijn. Want ja daarvoor ben ik toch bang. Dat ze het kunnen hebben, die eerlijkheid.

En zo leer ik eerlijk, duidelijk en een goed afscheid is niet makkelijk, maar wel fijn. En wat ben ik blij met de mensen die zo hebben gereageerd en waarvan die andere kant op gaan er gewoon mag zijn.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Sjors (dinsdag, 05 november 2019 13:21)

 • #2

  Jettie (dinsdag, 31 december 2019 21:46)

  Ik voelde de behoefte om op dit stuk te reageren. Daarom heb ik jouw site nog eens opgezocht

  Ik vind dit afscheid nemen ongelofelijk bizar.
  Wat zou jij ervan vinden als voor jou dierbare mensen zo met jou om zouden gaan?
  Zou je je best doen om de vriendschap te bewaren? Of houd je niet van verbinding? Kan je daardoor hun keuze dan respecteren en laat je ze los? Net als jij van familie en vrienden eist? Blijf je liever alleen? De rest van je leven?
  Wie wil immers vriendschappen aangaan met mensen die zo met vriendschappelijke relaties omgaan?
  Zodra je als vriend immers voldoende hebt geleverd, kan jouw lot ook zomaar zijn dat je niet meer van waarde bent en afscheid van je wordt genomen.
  Is dit vrouwenpower waar je in een ander stukje over schrijft?
  Ik hoop dat je de wereld met open ogen maar vooral ook een open hart kunt bekijken.
  Op de foto's zie je niet gelukkig uit. Ik wens je toe dat je leert omdenken. Hwt glas is halfvol.

 • #3

  Iris Bankje (woensdag, 01 januari 2020 12:56)

  Hai jettie,
  Allereerst dank voor je reactie. Dat je ondanks dat je niet weg bent van de blogs, de tijd en moeite hebt genomen ze te lezen en ook nog te reageren.
  Iedereen heeft zo zijn eigen visie op de liefde en het omgaan met vriendschappen. Het is prima dat jij hier anders tegen aankijkt en kiest voor andere weg. Ik voel niet de behoefte mij te verdedigen voor mijn keuzes en mijn visie op het leven.
  Wanneer je oprechte belangstelling hebt voor wie ik ben en daadwerkelijk meer wilt weten over hoe ik in het leven sta, kun je mij persoonlijk vragen stellen via de mail.

  Ik begrijp uit je reactie dat je het vrouwenpower stuk nog niet hebt gelezen.

  Ik hoop dat je toch wat haalt uit mijn blogs en dat wanneer ze je niet verder helpen, je durft te kiezen om ze niet meer te lezen.

  Een heel goed en liefdevol 2020 gewenst