Depressie en andere zaken

in het bijzonder voor alle mensen die kampen met onbegrepen psychisch of lichamelijk leed.

Steeds meer aandacht voor depressie. Dat is super fijn. Vandaag zie ik opnieuw een spotje langskomen op facebook en dat doet me besluiten dit stukje te schrijven. De spotjes en de stukjes gaan er vanuit dat mensen het niet goed begrijpen en daarom wordt het voor iedereen die het wil weten uitgelegd. Een goed uitgangspunt, want ik weet het zeker, heel vaak gaat het om onwetendheid. Er zijn weinig mensen in het leven er op uit zijn een ander met problemen doelbewust te kwetsen, te veroordelen of ze expres niet te begrijpen. Als je het niet kent, dan weet je er gewoon zo weinig van. En daarom is het fijn als mensen er wat meer van (willen) weten.

 

Het was niet per se een depressie, maar misschien deels ook wel. Ik herkende delen van depressie, ik herkende delen van ptss. ik herkende delen van overspannenheid, ik herkende de teksten die gingen over angst en over rouw. Welke naam het ook mag hebben, psychisch vastgelopen was ik wel. En daarmee kreeg ook ik zeker veel te maken met onbegrip uit de omgeving.  Onbegrip voor het vastlopen, voor het niet verder komen. Onbegrip voor het ontbreken van zin in leuke dingen, voor de motivatie voor nieuwe dingen. Onbegrip voor de gedachtes in mijn hoofd. Onbegrip voor de angst, pijn, het verdriet, Onbegrip voor het lijden. Onbegrip voor de tijd die het duurde.

En vooral heel veel dingen werden niet gezien. Mensen zagen de angst vaak niet, de pijn, de gevoelens die de volgende stappen deden verlammen. Ze zagen het vastlopen, ze zagen wat er niet goed ging. ze zagen niet mij en dat deed pijn.  

Vaak voelde ik me al snel beter als ik het gevoel had dat iemand me begreep of het wilde begrijpen. Het was heerlijk als er iemand was die niet zei wat ik anders moest doen of dat ik gewoon positief moest denken. Iemand die begrip kon tonen voor de situatie, zelfs als hij van binnen al die gevoelens niet begreep. Begrip tonen is een vorm van liefde en het geeft veel steun en troost. Het was fijn als iemand zei, 'ik begrijp je' of beaamde dat het vervelend voor me was. Dan hoefde ik niet te vechten om verdrietig, down, negatief of bang te zijn. En dat was ontzettend fijn.

 

 

 

T. heeft ook zo'n filmpje over depressie gezien. Hij weet dat het niet altijd zo goed met me gaat. Op een dag komt er dan ook een opmerking uit het filmpje dat hij heeft gezien. En het idee vind ik lief. Misschien heb ik dan niet de depressie die hij denkt te hebben gezien. Hij heeft open gestaan voor wat er zich in iemand kan afspelen. Hij heeft problematiek in zijn omgeving willen herkennen. Hij heeft het niet zomaar veroordeeld en proberen te begrijpen. En hij doet er wat mee.

 

 

Er zijn zoveel mensen met allerlei soorten onbegrepen problematiek, die allemaal dat begrip verdienen. Want depressie is niet het enige onbegrepen leed. Er zijn velen die eenzaam strijden met een probleem die niet door de maatschappij wordt gezien.

We veroordelen allemaal wel eens problematiek van de ander, ik heb dat zelf ook heus gedaan. Maar het is mooi als je kunt besluiten verder te kijken dan de situatie die je ziet. Als je jezelf en de ander vragen durft te stellen, gewoon omdat je het niet weet of begrijpt. Als je bereid bent in de wereld van de ander te duiken, want dat is waar het begrip tot leven komt. Je hoeft het leven van de ander niet te hebben geleefd om begrip te kunnen tonen, je hoeft het alleen maar te willen zien.

 

Ik gun het velen de aandacht te krijgen die de depressie op dit moment krijgt. Of ze nou ernstig ziek zijn, een dierbare verloren hebben, arbeidsongeschikt zijn of niet kunnen rekenen. Of het probleem nou groot is of klein. Mensen die overspannen zijn of kampen met een burn-out. Mensen die last van hun trauma's hebben, veel stress ervaren of een angststoornis of depressie hebben. Of het nou een naam mag hebben of niet. Alle mensen verdienen jouw begrip.

Ik hoop op heel veel filmpjes en teksten over alle pijn die een mens fysiek of psychisch kan ervaren, waardoor ze het leven anders. En dat er dan heel veel mensen zijn zoals T., die daar voor open staan en daar naar kijken en willen leren over waar een ander mee leeft.

 

Commentaren: 0