Adoptie en een potje

 

Adoptie en een potje

 

Bij de supermarkt loop ik Marco tegen het lijf.  Marco is een verre kennis van mij en woont ook in de stad. Zo af en toe kom ik hem tegen, wanneer  ik uit ga of wanneer ik in het zwembad ben. Hij woont nogal in een rumoerige buurt. De laatste keer dat ik hem sprak was er nogal bonje met zijn bovenbuurman.  De jongen was zo boos en stoned dat hij de hele nacht op zijn balkon heeft staan schreeuwen en vloeken met de muziek daar dan weer hard overheen. De politie heeft de jongen afgevoerd en blijkbaar woont hij daar ook niet meer.

 

Ik ben benieuwd hoe het inmiddels bij hem in de flat is. ‘Weer een beetje rustig daar?’ vraag ik.
Hoewel ik begrijp dat het voor Marco en zijn buren er erg beangstigend en storend moet zijn geweest, kan ik er niks aan doen dat ik toch altijd bezig ben met de achtergrond van zo’n jongen. Dat je er de hele nacht zo bij loopt, moet toch niet voor niets zijn. En die jongen zal er toch zelf ook erg veel last van hebben, dat kan niet anders. Ik leef een beetje met zo’n jongen mee, heb met hem te doen. En dat is waarschijnlijk precies de reden dat ik hulpverlener ben geworden en Marco niet.

 

Als ik Marco vertel over mijn ‘mee te doen modus’, dan kijkt hij me verbaasd aan. ‘nee, zegt ie, daar moet je niet mee te doen hebben!’ Zulke jongens moeten wat beter op zichzelf letten, zeker als ze zo jong zijn vindt hij. ´ In zijn ogen kan het dan echt niet dat je dan al aan de drugs bent of dingen doet die niet mogen. Ik vertel hem dat er juist veel jonge kinderen zijn die al veel meegemaakt hebben en juist die vaak niet weten hoe ze overal mee om moeten gaan. Maar mijn pogingen om Marco inzicht te geven in problematiek van kinderen zijn al snel tevergeefs. Hij vindt het onnodig dat als je puber bent, dat je er dan al zo’n potje van maakt. Als je zo jong bent zou je beter moeten weten en heb je nog een heel leven voor je, volgens Marco geen reden om in de problemen te zitten en al helemaal niet om er een potje van te maken. Toch maakt hij nog even een uitzondering op zijn zojuist genoemde regel. Als je geadopteerd bent, dan snapt hij het wel, dat je moeite hebt met het vinden van identiteit enzo. Maar anders……….

 

Ik moet van binnen glimlachen om de zienswijze van Marco en bedenk dat ik mijn broertjes zal vertellen, dat zij er in elk geval legaal een potje van mogen maken, als het aan Marco ligt. Want volgens hem hebben zij er in elk geval wel een goede reden voor.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0